Interview met Pastor Paul: missionair werker en pastor

Pastor Paul is betrokken bij missionair werk in Ede: ¨Wij zijn een (geestelijke) familie die op elkaar betrokken zijn. We delen lief en leed en zien elkaar ook vaker door de weeks op een ontspannen manier.¨

Pastor Paul

Wie is Pastor Paul?

Mijn naam is Paul van Loenen. Ik ben een leerling en dienaar van Jezus Christus. Ik ben 35 jaar oud, getrouwd met Ellen en vanaf 2015 vader van Isha. Mijn hobby’s zijn lezen en sporten. Ook vind ik het leuk om muziek te maken. Ik zing en speel piano, orgel en cajon. Verder vind ik het geweldig om mijn dochtertje te zien genieten bij de kinderboerderij.

Mijn vrouw is speltherapeut. Ze heeft een eigen praktijk: Bureau Beleven. Daarnaast is zij leerkracht in het basisonderwijs. Wij wonen met ons gezin in Ede.

Geroepen voor Gods Koninkrijk

Vroeger was ik meubelmaker en restaurateur, totdat mijn passie voor Jezus, mensen en Gods Koninkrijk sterker werd, dan mijn passie voor het timmervak. Ik voel mij geroepen om actief voor Gods Koninkrijk te werken.

Ik ben als parttime pastor werkzaam voor Baptistengemeente Apeldoorn. Naast (s)preken en de toerusting van verschillende pastorale teams ben ik voornamelijk actief in het ouderen- en ziekenpastoraat. Ook vier ik het avondmaal met de ouderen thuis die de kerk niet meer kunnen bezoeken.

Via mijn praktijk Pastor Paul houd ik me bezig met spreken, coachen en rouw- en trouwdiensten.

Welke problemen kom je als pastor op dit moment veel tegen?

Mensen hebben in eerste instantie natuurlijk geen problemen en ik vind ook dat niemand een probleemgeval kan zijn, omdat mensen altijd bewegen in contexten en zo hun geschiedenis in het leven hebben. Als je het dan toch over de problematiek hebt is dat o.a. operaties die mensen te wachten staan, uitdagingen bij het ouder worden, stervensbegeleiding, traumatische ervaringen en bijvoorbeeld rouwpastoraat.

Wat doe je precies met je coachen?

Ik bied coaching aan via mijn eigen praktijk. Pastorale coaching en kerkelijke coaching. Pastorale coaching gaat vooral over levensthema’s of bijvoorbeeld ondersteunende begeleiding bij het verwerken van traumatische ervaringen.

Kerkelijke coaching is bedoeld voor de relatie, plek en taak die mensen in de kerk hebben. Dat kan professioneel zijn, maar ook vrijwilligers in de kerk. Zo heb ik bijvoorbeeld eens in een kerk in Heemskerk twee kerkleiders (oudsten) gecoacht bij het vernieuwingsproces van hun kerk.

Coaching is een stuk begeleiding geven aan mensen door middel van een hulpvraag. Ik werk daarbij relatiegericht en houd ook de focus voor ogen van de hulpvraag waar mensen op gecoacht willen worden.

Missionair werk

Met ons gezin zijn we betrokken bij missionair kerkje De Lunch in onze wijk in Ede. Ook wonen we op een missionaire manier. Ik ben lid van Baptistengemeente Ede.

Wil je leren om online te evangeliseren op Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat? De volgende 10 online evangelisatie tips geven je een goede start.

Kun je iets meer vertellen over het missionaire kerkje De Lunch? Klinkt interessant.

Ongeveer 7 jaar geleden is het laagdrempelige kerkje De Lunch gestart in onze wijk in Ede. Vanaf het begin sprak dat mij erg aan en we zijn nu nog steeds betrokken. Vooral in het kinderwerk en de muziek.

Bij de Lunch neemt iedereen wat te eten mee voor de ontmoeting en behandelen we vaak interactief een thema zoals:

  • Wie is Jezus?
  • Hoe sta ik in mijn relaties?
  • Wat zijn de talenten die God mij heeft gegeven?
  • Etc.

Een beetje een soort Alpha-cursus dus?

Ja en nee. Het is toch anders. Bij Alpha trekken de mensen voor een kortere tijd met elkaar op middels een programma, maar wij zijn geen programma. Wij zijn een (geestelijke) familie die op elkaar betrokken zijn. We delen lief en leed en zien elkaar ook vaker door de weeks op een ontspannen manier. We richten ons op de relaties, alle activiteiten zijn daaraan ondergeschikt.

Zo hebben we binnenkort een heisessie met kampvuur en muziek. Ook hebben we eens in de maand een Uit-en-Thuis-zondag. Dan kan iedereen ’s ochtends zelf weten wat hij/zij doet. Bijvoorbeeld naar een kerkdienst ergens in Ede of een mooie gezinswandeling maken door de natuur om vervolgens ergens samen als Lunchers te eten bij iemand thuis. Ook kunnen we elkaar dan inspireren vanuit dat wat God in de ochtend tot ons sprak, door een dienst of bijvoorbeeld door de natuur.

Hoe kom je aan mensen die meedoen?

We zijn ooit gestart vanuit een bestaande kerk in Ede. Een groep mensen heeft zich toen positief afgesplitst onder de zegen van die gemeente en zijn zo’n 7 jaar geleden begonnen met samenkomsten in een groot klaslokaal van een basisschool.

Eerlijk gezegd werven we niet door met flyers te strooien of op een zeepkistje te gaan staan in het centrum van Ede. Wel hebben we een website en natuurlijk ons netwerk van relaties. We geloven heel sterk dat God op de langere termijn werkt en door de relaties die wij als christenen hebben. Door relaties ontstaat verbondenheid en vertrouwen. Relaties gaan dan ook altijd vóór activiteiten.

Je zegt eerder ¨Ook wonen we op een missionaire manier¨. Wat bedoel je daarmee?

We wonen in een portiekflat op de onderste verdieping. Onze flat heeft een gezamenlijke achtertuin waardoor contact leggen ongeveer gaat zoals op de camping. Een gezellige sfeer.

We wonen hier nu ongeveer 8 jaar en hebben met een aantal mensen relaties opgebouwd. Ik geloof dat God sterk door relaties wil werken, omdat Hij een God van relatie is. Buren waar wij in eerste instantie erg huiverig voor waren door de levensstijl die ze hadden, hebben we nu soms zelfs erg veel plezier mee.

Mensen verlangen naar verbinding met anderen. Maar mensen hebben daar wel eerst vertrouwen voor nodig. De brug van relaties moet stevig genoeg zijn om Jezus overheen te laten gaan.

Een andere houding

Op een missionaire manier willen leven vraagt een andere houding, een andere mentaliteit. Daar liep ik in het begin weleens tegenaan. Veel liever ga ik iets voor mezelf doen. Mijn natje en droogje, dan is het wel goed. Door gastvrijheid en betrokkenheid op anderen (door de keuzes in mijn leven waardoor daar ook tijd en energie voor is) ontvang ik zelf ook een fijnere leefomgeving. Wat je uitstraalt krijg je vaak ook terug. Actie geeft reactie.

Het gaat er uiteindelijk niet om waar je woont, maar naast wie je woont. Als je met een hutje op de hei zou leven kan dat heel mooi zijn, vooral als daar meer hutjes staan. En wie zitten daar dan in? Wat zijn hun namen? Wat doen ze? Wat drijft hen? Wat is hun werk? Waar liggen hun behoeften? Hoe ziet Jezus deze mensen?

De bril van Jezus

Zo probeer ik altijd de bril op te zetten van Jezus als ik bijvoorbeeld in mijn achtertuin kom. Relaties aangaan is niet spannend of spectaculair, maar heel gewoon, gewoon zoals het bedoeld is.

Het is hard nodig dat wij als christenen gewone mensen worden die niet alleen maar zondags onze diensten afdraaien in onze christelijke cultuur en over gaan tot de orde van de dag, maar dat we verbonden zijn met anderen en betrokken zijn op onze naasten.

Christenen moeten weer mensen gaan worden en relaties aangaan net als dat gebeurde met christenen in de vroegste kerken. De kerk groeide door de relaties met buren.

Patatje Paul

Ik ben een tijdje geleden gestart met Patatje Paul. Dit is voor iedereen die dat wil uit onze flat op sommige vrijdagen van 17 tot 19 uur. Ik zet dan mijn nieuwe dubbele frituurpan aan die ik pas heb aangeschaft. Via een aangemaakte app-groep breng ik mensen aan het begin van de week op de hoogte als er weer patat eten is. Het leuke hiervan is dat we toch altijd al op vrijdag patat eten. Ik bak nu alleen wat meer friet dan normaal. En ondertussen bouw ik aan relaties, verbondenheid in de flat en een gezellige sfeer! Ik wil mensen helemaal niet in de kerk krijgen. Mijn verlangen is dat mensen iets gaan proeven van Jezus.

Pastor Paul van Loenen is werkzaam als parttime predikant in Baptistengemeente Apeldoorn. Met zijn eigen praktijk: Pastor Paul richt hij zich op (s)preken, coachen, trouwen en rouwen.

Mis niets
Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Ontvang online evangelisatie tips.
Blijf op de hoogte
Laten we Nederland online bereiken met het evangelie van Jezus!

Geef een reactie